Christina Hall - vänskapens och livsglädjens värdinna


Utgiven av

Mölndals Hembygdsförening

     

[Info]

Författare:

Lars Grahm

Utgiven år:

2016

Antal sidor:

524

Format:

Inb

Storlek:

21,5x30,5

 cm

Vikt:

0.89

 kg


Christina Hall (1749-1825) är Västsveriges kapitel i vår gustavianska kulturhistoria.
Ni möter henne i boken som en sällskapslivets drottning boende på herrgården Gunnebo och i Hallska palatset. Hon har efterlämnat en visbok, som grundligt är beskriven i boken, samt brev och andra källor som får läsarna att förflytta sig det gustavianska kulturetablissemanget.
Christina Hall, född Gotheen, var gift med John Hall den äldre (1735-1802), Göteborgs på sin tid rikaste köpman. Familjen hade råd med kultur, och tack vare Christina Hall kom familjen att betyda mycket för kulturen i Västsverige. Hon höll salong, och hos Halls fick göteborgarna träffas. Här musicerade och sjöng man. Här spelade man amatörteater. Göteborgs första teater var familjen Halls salong. Senare byggdes en regelrätt teater i en del av deras palats i Göteborg. Christina Hall samlade konst och läste mycket. Hon var mycket intresserad av heminredning. Familjen byggde som sommarnöje herrgården Gunnebo i Mölndal. Gunnebobygget blev stilbildande för Västsverige. Man tog efter Gunnebomöblerna i hela Västsverige. Christina Hall var Gunnebos första guide. Tack vare henne blev Gunnebo en sevärdhet redan från början. Huset var avsett för sällskapsliv i stor skala. Många gästrum fanns i huvudbyggnaden och i de andra boningshusen.
Vänskapen betydde mycket för Christina Hall, som bjöd till sig sina vänner och ofta gav sig ut på resa för att hälsa på dem. I hennes brev möter vi en omtänksam, vänlig och skämtsam brevskriverska.
I hennes visbok finner vi livsglada visor, som handlar om skämt, kärlek och fester. I boken finns alla visbokens sånger avtryckta jämte utförliga kommentarer, alla hennes nu kända brev och alla andra urkunder, som kan belysa Christina Halls levnadsöde.

Pris:

250.00

+ frakt