Stenhuggarepoken 1887-1970 (Hamburgsund Heestrand Slottet)

Utgiven av

Hamburgsunds Bildarkiv

[Info]

Dokumenterat av:

Gerhard Borgljung, Egon Widén, Lars Ericsson

Utgiven år:

Antal sidor:

Format:

Inb

21,0x29,5

cm

Vikt:

kg

Boken handlar om den lokala historien om stenhuggarepoken i Hamburgsundsområdet som varade över 80 år. Trettio storbrott är inventerade från Heestrand i söder till Joreälven i norr som binder verksamheten till stenbolag och många stenarbetare. Boken är rikt illustrerad.
Den lokala historien om stenhuggarepoken började i Heestrrand 1887 när det norska bolaget N S Beer & Co arrenderade stora bergsområden i ”Sibirien” för att bryta den bohuslänska graniten.
I Hamburgsund etablerades inte mindre än sex storbrott under perioden 1892-1898. På denna korta period, sex år, ökade invånarantalet i Hamburgsund och Hamburgön från omkr. 150 personer till det dubbla. Hur kunde små orter som Heestrand och Hamburgsund ta emot alla dessa inflyttande stenhuggare från Blekinge, Halland, Småland och Västergötland? Kulturkrock?
Läs mer om detta i boken. Läs om hur de inflyttande stenhuggarna omdanade samhället på många sätt. De bildade fackföreningar, konsumentföreningar, Folkets Husföreningar mm. i ett samhälle som var strängt Schartauanskt religiöst.
Boken innehåller även ett antal intervjuer av stenhuggarättlingar som minns.

Pris: