10 träffar Tjörns HembygdsföreningSortera här efter utgivningsår

Axplock ur bildarkivet - medlemmars insatser under 70 år
Tjörns hembygdsförening bildades 1939. Boken berättar genom många bilder samt bildtexter om medlemmarnas betydelse för föreningen.

Utgiven:2009
Sidor:114 Inb

Pris:150.00

Det börjar och slutar med SILL
Tjörns Hembygdsförening har under fyra år spelat upp ett historiskt skådespel om människorna, livet och sillperioderna i svunna tider på Tjörn. Det är en levande historia som har sin utgångspunkt i verliga händelser. Under sommaren 2014 spelades skådespelet in på film vilket resulterat i denna DVD-utgåva.

Utgiven:2015
Media:DVD
Längd:

Drottning Green och Huitfeldt
Sundsby säteri ligger på ön Mjörn mellan Orust och Tjörn. Gårdens ägare på 1600-talet, Margareta Huitfeldt, fascinerar ännu tre århundraden senare. Denna bok ger en kortfattad berättelse om de släkter och händelser som leder fram till godsbildningen och det Huitfeldtska imperiet.

Utgiven:2001
Sidor:131 Inb
15,0x21,5 cm

Pris:150.00

Frusna ögonblick 3 - Bilder och berättelser från ett svunnet Tjörn
Bilder och berättelser ur Tjörns hembygdsförenings stora arkiv, som väcker intresse, minnen igenkännande och glädje. Från den stora torpinventeringen finns ett 10-tal torp med foton och dokumentation.

Utgiven:2018
Sidor:125 Inb
17,0x24,5 cm

Frusna ögonblick del 2 - Fler bilder från ett svunnet Tjörn
Boken innehåller många bilder som berättar om livet på Tjörn förr i tiden. Boken har blivit mycket uppskattad för sitt innehåll då den väcker minnen och igenkännande.

Utgiven:2006
Sidor:192 Inb

Hembygdsforskaren Olaus Olsson på Bräcke
Olaus Olsson, Tjörn, 1852-1944.
Boken bidrar till ett porträtt av hembygdsforskaren Olaus Olsson, baserat på material i Tjörns hembygdsförenings arkiv samt i Universitetsbiblioteket och Folkminnesarkivet i Göteborg.

Utgiven:1995
Sidor:186 Inb

Pris:100.00

Hildegard på Bräcke - minnen från en Tjörngård
Livet förr på Tjörn, berättad av Hildegard Wallenfeldt, såsom hon upplevde det. Hildegard,
1894 – 1994, var dotter till Tjörns store hembygdsforskare Olaus Olsson.

Utgiven:1990
Sidor:168 Inb
15,5x22,0 cm

Pris:75.00

Min barndoms Tjörn
Hulda Tjörne, 1889 – 1976, berättar om livet på Tjörn förr i tiden. En innehållsrik bok med bland annat om seder och bruk, ordspråk och talesätt, som bygger på författarens egna upplevelser och muntliga samtal med äldre personer på Tjörn.

Utgiven:1990
Sidor:168 Inb
14,5x20,5 cm

Pris:50.00

Tjörn-dialekten "tjörbu"
Gamla och nya dialektord från västra Tjörn nedtecknade ur minnet under flera år vid köksbordet i Skärhamn. Många bilder insprängda mellan ordlistorna som också finns inlästa på Tjörns hembygdsförenings hemsida. ”Oj, har vi haft ett eget språk?!”, sa en liten skolflicka, när hon fick höra fröken läsa ur boken.

Utgiven:2020
Sidor:96 Inb
15,0x23,5 cm

Vårt vävda kulturarv
Boken berättar i ord och bild om Tjörns hembygdsförenings stora och unika samling av textilier med allt från dräkter till bonader och vävnader som finns på Tjörns hembygdsmuseum. Olika tekniker, olika användningsområden och hur materialet tillverkades redovisas. Boken har ett bildindex med miniatyrbilder som underlättar att snabbt hitta det man är intresserad av att fördjupa sig i.

Utgiven:2019
Sidor:96 Inb