10 träffar Kulturföreningen Gamla GrebbestadSortera här efter utgivningsår

Bockehuset Grebbestad - en särskild historia
I skriften "Bockehuset Grebbestad - en särskild historia" har representanter för föreningen tecknat ner sådant som kan vara intressant att veta om huset. Här får man bl. a. bekanta sig med familjer och personer som har bott i Bockehuset. Det har varit allt ifrån välbeställda familjer till pensionerade stenhuggare. Idag är Bockehuset ett hembygdsmuseum.

Utgiven:2016
Sidor:64 Inb

Pris:75.00

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 1
En grupp pensionärer minns sin ungdom - bl. a. när ångbåtarna la till i Grebbestad, sprithanteringen på Gästis, där det såldes billigt spillbrännvin, om jordstöten 1904. Ta del av spänningen med höstarnas återkommande högvattnet - de vuxnas oro, barnens förtjusning - allt beskrivet med en humoristisk underton. Läs om grebbestadprofilen Annie Busck - en kvinna före sin tid, som var fredsvän och kämpade för rättvisa. Du får en liten bild av åkeriverksamheten i början av 1900-talet och en skildring av ett överfall, som kunde slutat illa för en man på hemväg från Uddevalla med häst och vagn.

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 2
Berättelsen om Asplunds bageri - välkänt i Grebbestad med omnejd - inleds med en ögonblicksskildring av en tidig morgon i kön utanför bageriet innan öppningstid. Därefter följer bageriets historia från start till avveckling. Läs om när Birgit från Stockholm skulle fira jul på Pinnö och den spännande upplösningen av problemet när isen varken bar eller brast. Du tar del av tider som gått, genom berättade barndomsminnen - t.ex. om eldsvådan 1921 och om Ludvig Johanssons affär. Grebbestadprofilen David Gustavssons yrkesliv och musikintresse presenteras kärleksfullt av dottern.

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 4
Här får du en skildring av hårda isvintrar för de fastboende på Pinnö. Det är lätt att känna dramatiken som drabbar ett par unga flickor 1929 som hade gått på isen in till Grebbestad för att handla. På vägen tillbaka till ön upptäcker de att ångbåten bryter upp en ränna som skär av hemvägen. Många minnen från 1930-talet presenteras av sonen till föreståndaren på ”Koopra”. Han beskrivet butiken, skolan, politiska strömningar och Grebbestads återkommande revyer. I stycket ”Grebbestads första lottbåt” känner man lätt dramatiken i skildringen av skeppsbrottet på Soten 1911 som genererade Bohuslänska Jaktklubbens första utlottningbåt.

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 5
I detta häfte skildras dels två landmärken i Grebbestad, Bryggeridammen och Pilen, dels två grebbestadprofiler, stenhuggaren Reinhold Rydström och fotografen och mångsysslaren Ivar Lind. I Bryggeridammen tvättade kvinnorna trasmattor på sommaren och barnen åkte skridskor där på vintern. Idel lycka är lätt att tro men dammen har också tragik i sin historia. Några småpojkar drunknade där i början av 1900-talet.

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 6
Följ med på en inköpspromenad strax före jul en gång på 1920-talet. Lilla Annie från Pinnö följer med sin pappa till den ena butiken efter den andra för att göra julinköpen. I stycket ”Seden att Gå Knut i Grebbestad” får du en beskrivning hur det kunde te sig på 1930-talet. Du får också en skildring av branden i Prinseprången 1921. Tre personer ger dig var sin unika upplevelse.

Fem berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 7
I detta häfte får du bekanta dig med Lotten Andersson, hennes syskola och manufakturaffär. Du får, via ett klipp ur Göteborgs-Posten 1964, en bild av hur en idyll i Grebbestad försvinner. Hur ett vackert gammalt hus rivs för att ge plats för en modern byggnad. ”Arne i Grönemad”, en välkänd man i Grebbestad, beskrivs livfullt av en barndomsvän. Du får veta hur dom lekte, fiskade, växte upp och startade sitt arbetsliv.

Fornt och märkligt i Grebbestad
Torsten Högberg, 1915-1999, hade ett brett intresse för de samhällen och de miljöer han verkade i. I denna bok får vi ta del av dokumentationen av labyrinter, gravar, stenformationer och mycket annat märkligt i området kring Grebbestad.

Utgiven:2014
Sidor:64 Inb
21,0x29,5 cm

Pris:100.00

Fyra berättelser från Grebbestad förr i tiden - Häfte 3
Även detta häfte innehåller minnen från förr - här från ett Grebbestad i början av 1900-talet - om sophantering och djurhållning, ohyra och klasskillnad. Du får en omfattande översikt över konstnärer i Grebbestad med omnejd, en del rikskända, andra mer lokala - alla med ett stort behov av att uttrycka sig i bild. En yngre släkting till Torborg Karlsson ger en utförlig och ömsint beskrivning av den mångsidiga finsömmerskan.

Tio kulturvandringar i Grebbestad
Handboken inleds med en historisk överblick över Grebbestads utveckling. Varje vandringsförslag, tio till antalet, börjar med en karta där de utvalda besöksmålens placering visas med en siffra. Dåtida foton illustrerar varje plats/hus/person och en kortfattad text beskriver dess historia.
Somliga företeelser av särskilt intresse presenteras på en helsida med en fylligare beskrivning.

Sidor:144 Spiral
16,0x21,0 cm